Kom i gang med IoT: 5 steps til dit IoT-projekt

Artiklen indeholder annoncørbetalt indhold.

Du har med stor sandsynlighed hørt om Internet-of-Things (IoT), en af de mest fremadstormende teknologitendenser, som der arbejdes med i virksomheder og samfund verden over.

Kort sagt handler IoT om at forbinde “ting” til Internettet, så de bedre kan overvåges og styres digitalt. Det kan være alt fra biler og skraldespande til industrielle maskiner og værktøj på byggepladsen. Ved at forbinde disse enheder, eller “ting” om man vil, til Internettet, kan virksomheder opsamle og udnytte data på helt nye måder end tidligere. IoT kan således skabe værdi på forskellige måder. Det kan bruges til at udvikle nye produkter og services, der baner vej for helt nye forretningsmodeller.

Styrk bundlinjen med IoT

Men IoT kan også optimere den eksisterende forretning – for eksempel ved at reducere omkostninger til transport og produktion. Uanset hvordan virksomheder ønsker at indarbejde IoT i deres forretning, er det helt afgørende at forstå, hvad der kan optimeres, hvorfor det er en god idé, og, ikke mindst, hvordan potentialet realiseres.

Og lad os sige det som det er: Potentialet med IoT er enormt og hastigt voksende – det sørger blandt andet 5G for – men det kan samtidig være en jungle, hvor mange aktører og udbydere har forskellige løsninger, der nok kan være gode i sig selv, men måske ikke er rigtige for dig og din virksomhed.

Tiden er klar til IoT

Der er ikke noget nyt i at kunne forbinde ‘ting’ til internettet. Det har vi gjort længe, for eksempel inden for flådestyring og betalingsterminaler. Det er det, man populært kalder for ‘maskine-til-maskine-kommunikation’. Men det, som er anderledes nu, er de store teknologiske fremskridt de seneste år, som gør, at vi i dag står foran en bølge af helt nye muligheder for at digitalisere virksomheder, produkter og services. Konkret betyder det, at hvad der tidligere måske var et teoretisk fremtidsscenarie i din branche, er i dag en reel kommerciel mulighed for din virksomhed – og det er der en række årsager til.

Billigere og bedre hardware

De seneste års udvikling inden for hardware gør, at du i dag nemmere kan finde den IoT-enhed, der bedst understøtter dine muligheder for at kunne effektivisere. Hvis ikke det allerede er udviklet, findes der danske eller udenlandske producenter, der kan udvikle det for dig.

Det øgede udbud og den stigende konkurrence blandt leverandører gør, at priserne på hardware er faldet markant, og de vil fortsætte nedad. Samtidig har udviklingen betydet, at IoT-enheder i dag er langt mere effektive end tidligere. Og endelig er batterilevetiden nu længere, batterierne er blevet mindre og ydeevnen bedre, samtidig med at komponenterne i hardwaret nu fylder så lidt, at enhederne nemt kan monteres på det meste udstyr.

Nye netværksteknologier

NB-IoT og LTE-M er to nye netværksteknologier, der er optimeret til IoT. Teknologierne er designet til at understøtte IoT-løsninger, der kræver lang batterilevetid, høj gennemtrængning, og som skal kunne skalere effektivt.

NB-IoT og LTE-M har bredere og dybere dækning end øvrige netværk, som eksempelvis 2G og 4G. De nye netværk kan nå de steder, hvor andre teknologier giver op. De trænger nemlig dybt ind i bygninger, bag jern og beton, og ned under jorden i eksempelvis kældre og brønde.

Længere batterilevetid

NB-IoT og LTE-M bruger meget lidt strøm og kan sikre en batterilevetid på over 10 år, afhængig af hvordan enhederne bruges. Det er en stor fordel, da det typisk er både dyrt og besværligt at udskifte batterier i IoT-løsninger med mange enheder.

Læs mere om NB-IoT og LTE-M her.

Telenors 5 råd til dit IoT-projekt

Telenor har i mange år hjulpet kunder med at forbinde ‘ting’ til Internettet – og de rådgiver dagligt kunder i, hvordan de bedst designer og driver IoT-projekter, der giver dem konkret og synlig værdi på bundlinjen. Læs derfor disse fem råd fra Telenor, så du får en bedre udnyttelse af IoT i din virksomhed.

1. Start med at forstå problemet

Et IoT-projekt bør aldrig starte ved teknologien – men ved det konkrete problem, I ønsker at løse. Typisk vil det være oplagt at se mod de områder i forretningen, hvor I bruger mange manuelle ressourcer, for eksempel på transport og mandetimer. Jo bedre I forstår problemet, jo nemmere vil I have ved at undersøge, om det kan gøres smartere med IoT.

2. Få styr på business casen

De fleste vil have brug for en dokumenteret business case, der viser, hvordan løsningen over tid skal generere værdi til forretningen. Det er typisk en god dé at involvere erfarne partnere, der kan hjælpe med at sandsynliggøre antagelser, afdække alternative muligheder og medbringe inspiration fra andre projekter.

3. Find de rette partnere

Det er afgørende, at du får de rette partnere med fra start, og at dine leverandører kan understøtte projektet gennem hele dets levetid. Konsekvenserne ved at vælge en forkert leverandør vil oftest være store, da det er dyrt og tidskrævende at udskifte enheder, når de først er installeret på virksomhedens udstyr.

4. Lav et pilot-projekt

En PoV eller ”Proof of Value” bruges ofte til at bevise, at en idé eller et koncept kan lade sig gøre, og vigtigere endnu; at den skaber værdi i virksomheden. Telenor er stærkt optaget af at skabe synlig værdi for deres kunder, og derfor medvirker Telenor aktivt i denne fase, så jeres nye IoT-projekt kommer godt fra start.

5. Tænk skalering ind fra start

Gnidningsfri skalering er en forudsætning for en optimal business case over tid – og du kan få bedre muligheder for at have en skalerbar løsning ved at teste løsningen af i et professionelt setup. Blandt andet kan hjælp fra erfarne netværkseksperter og de rigtige IoT-partnere tænke udvikling ind i løsningen fra første færd.

Oplev indgående kvalitetssikring

Telenor er et oplagt valg, hvis din virksomhed mangler en erfaren IoT-partner. Telenor er nemlig kendt for mangeårig ekspertise inden for IoT og for at levere et stærkt netværk, der kan hjælpe kunder ud med deres IoT-løsning i Danmark, Norden og resten af verden.

Udover at levere en stærk og sikker forbindelse – bl.a. på de nye IoT-netværksteknologier NB-IoT og LTE-M – kan Telenor hjælpe kunder på en række områder.

Workshops

Telenor tilbyder workshops, der kan hjælpe dig i gang med at udforske jeres muligheder for at skabe værdi med IoT.

Pilotprojekter

Hos Telenor kan du få hjælp til at designe og facilitere jeres ”Proof-of-Value”-projekt, så I får afprøvet, om jeres løsning skaber den tilsigtede værdi.

Valg af netværksteknologi

Telenors eksperter står klar til at rådgive dig om de nye netværksmuligheder, og hjælpe jer til at vælge, hvilken teknologi I bør vælge til jeres løsning.

Gratis test-SIMkort

Du kan bestille gratis test-simkort gennem Telenor, hvis du arbejder på en IoT-løsning, hvor du ønsker at teste de nye netværksteknologier.

Test lab

I Telenors IoT Test Lab kan du afprøve din IoT-løsning op mod netværket. Du får adgang til ét af Nordens bedste testmiljøer, hvor netværkseksperter står klar til at hjælpe og rådgive dig omkring jeres løsning.

Telenor som IoT-partner

Telenor er Nordens førende IoT-leverandør og kan hjælpe jer med at udforske jeres muligheder med IoT.I får professionel rådgivning fra en erfaren IoT-partner, der kan hjælpe jer i gang med de nyste teknologier inden IoT. Hos Telenor kan du afprøve din IoT-enhed op mod netværket med gratis test simkort og adgang til et specialudviklet test lab. Det er ideelt til dig, der arbejder på en IoT-løsning, og som gerne vil gøre den til virkelighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.