Hvad er et meme egentlig?

Meme er et ord, du sikkert har hørt før, og måske endda bruger dagligt. Men ved du egentligt hvad det betyder, og hvor det kommer fra?

Udtale: Meme rimer på team.

Memes kan beskrives som internettets egne interne jokes. Ordet meme ligger sig tæt op af ordet trends, og bliver ofte brugt på samme måde. F.eks. bliver den kendte sang Gangnam style ofte omtalt som et meme, men kan også beskrives som en trend. Kendetegnet på et meme er, at det ofte er en joke, eller noget internt der bliver spredt via internettet.

Memes er ofte ikke sjove for personer, der ikke kender dem, men kan give dem, der kender memet en følelse af fællesskab. Grænsen for hvornår et meme ikke er et meme mere, er dog meget sløret. Så nogle memes kan godt fortolkes uden kontekst.

Normalt hvis memet er et billede eller en video, bliver det ofte efterlignet eller remixet. Det gør, at de fleste succesfulde memes vil blive gengivet i tusindvis af eksempler. De bliver for det meste spredt på sociale medier og forummer. Der er forskellige niveauer af, hvor interne de er. Nogle gange er de stort set uforståelige, medmindre du googler meningen.

Memes er farlige

Mange firmaer og kendte personer prøver at få gavn af memes, fordi de ofte skaber stor opmærksomhed. Men måden, de gør det på, går ofte galt. Man skal kunne iagttage, hvilke memes der er relevante og sikre sig, at de ikke går af mode, før man bruger dem.

Der var en fastfoodkæde i USA, som i en periode fik succes med at inkludere memes.

De havde ubevidst valgt et gammelt og totalt irrelevant meme, som havde både negative og positive konsekvenser. Videoen blev spredt på internettet og skabte en del opmærksomhed, men ikke fordi joken i reklamen var sjov. Grunden til at reklamen blev til et meme, var derimod pga. dens dårlige sans for humor og tydelige forsøg på at være cool. Mange firmaer ender med at blive til grin ved at reklamere igennem memes. Det er en balancegang.

Ordet meme stammer fra ordet ”mem”, som blev introduceret af biologen Richard Dawkins i 1976 i bogen Det selviske gen, og blev senere videreudviklet i bogen The Extended Phenotype i 1982. Dawkins skrev bøgerne for at forklare, hvordan kulturelle informationer spreder sig. Memes har en del tilfælles med evolution. De formerer sig via internettet og tilpasser sig, så de har bedst mulighed for at forblive relevante. De ikke så sjove memes bliver glemt, men de gode memes bliver videreudviklet – lidt ligesom evolutionsteorien.

Comments

  1. The MEMER

    I find this very helpful and intimidating every day! Thanks for help me understand my culture. I really don’t think i fit in this generation xD
    #borninthewronggeneration

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.