Fagforening og a-kasse som iværksætter | Har du brug for det?

Som ansat giver det ofte sig selv, om man skal have fagforening og a-kasse, og de fleste vælger som et minimum at melde sig ind i en a-kasse.

Som iværksætter er historien dog lidt en anden, og det kan godt være lidt svært at gennemskue om a-kasse og fagforeningen giver mening, når man er iværksætter. I denne artikel prøver vi i samarbejde med find-a-kasse-priser.dk at kaste lys netop denne problemstilling.

Lad os prøve først at kigge på fagforeningen…

 

Fagforening | Hvad kan du bruge den til?

Kort fortalt, så kan du som iværksætter ikke bruge din fagforening til ret meget. En fagforening er der til at hjælpe ansatte, som måske er komme i klemme med deres arbejdsgiver, men da du jo sandsynligvis er din egen arbejdsgiver, giver det ikke mening at være medlem af en fagforening.

Det eneste tidspunkt, hvor det giver mening for dig at være medlem er, hvis du via fagforeningen får så meget rabat på f.eks. forsikringer, at det du svarer på forsikringer overstiger det du betaler for fagforeningen. Det kunne f.eks. være tilfældet med IDA, som giver nogle meget lukrative forsikringspriser til deres medlemmer.

Hvad så med a-kassen?

A-kassen er en lidt anden sag, for det giver jo en god tryghed, at du kan få dagpenge, hvis du en dag skulle fejle med dit iværksættereventyr.

Sagen er dog den, at du ikke kan få dagpenge medmindre du opløser dit selskab. For nogle vil dette ikke være et problem, men for andre kan det godt være svært at opløse selskabet, hvis der stadig aktiviteter i det, selvom det ikke er nok til at man kan leve af det mere.

Det samme gælder, hvis du har stiftet et holdingselskab. Her må du ikke have holdingselskabet, hvis du vil have dagpenge, hvilket også kan være et problem, da mange iværksættere bruger netop deres Holding som en form for pensionsopsparing.

Det er kun hos Business Danmark, at du kan få lov at beholde din virksomhed, mens du får dagpenge.

So what to do?

For de fleste burde det være ret klart, hvad de skal gøre i forhold til fagforening.

Når det kommer til a-kassen bør du dog spørge dig selv, om du vil kunne opløse din virksomhed helt, hvis det virkelig gjaldt – ville det give mening for dig? Derudover skal du også spørge dig selvom, om du ville kunne finde jo, hvis dit iværksættereventyr mislykkedes. Hvis du mener at det ikke vil være et problem, kan du måske godt undvære a-kassen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.