Dit hotel er forbundet til internettet

Hvor meget ved dit hjem egentlig om dig? Har du styr på, hvilke af dine husholdningsapparater der er så elektroniske, at de kan gå på internettet – og gør det? Hvem kan tilgå dine overvågningskameraer? Og er det nogen sinde noget, du har overvejet?

Mange af os er bekendte med begrebet ”internet of things” – altså ting – ofte husholdningsapparater – der kan gå på internettet og ofte er nødt til det for at kunne fungere optimalt. Og flere og flere bliver også opmærksomme på, at det kan være nødvendigt at foretage forskellige foranstaltninger for at sørge for, at uvedkommende ikke kan hacke de pågældende ting.

Men er du klar over, hvor mange af tingene på dit hotelværelse, der kan overvåge dig, hvis de forkerte mennesker får adgang til dem?

Det er klart, at opholder du dig på et knaldet vandrehjem, hvor det teknisk mest avancerede er hårtørreren, så er risikoen for, at du bliver eller kan blive overvåget meget begrænset. Men de fleste lidt dyrere hoteller har i dag fjernsyn (de koster trods alt næsten ingenting, og ser let dyre ud), lige som minibar heller ikke er sjældent.

Jeg har personligt været på et hotel, hvor det automatisk blev registreret hvor meget og hvad jeg tog fra minibaren. De spurgte ikke engang, da jeg tjekkede ud – det stod bare på kvitteringen. Det er selvfølgelig enormt smart – så behøver jeg ikke selv holde styr på, hvad jeg har taget, og det er smart for hotellet, for de bliver ikke snydt af gæster, der bevidst eller ubevidst snyder på vægten.

Men det er egentlig ikke så behageligt, at jeg ikke kan have den slags i fred.

For det betyder jo, at der på en database et sted ligger en oplysning om, at jeg har været på hotel, og hvor meget jeg har drukket under mit ophold. Mit alkoholforbrug kan godt tåle dagens lys, men det er tankevækkende, at det overhovedet er noget, jeg kunne bekymre mig om. Det er bare minibaren.

Har hotellet nyere fjernsyn på værelserne, er det ikke ualmindeligt, at fjernsynene har indbyggede webcams – det har nye smart-TV ofte.

Og hvor godt beskyttet er det webcam? Kan der sidde en hacker og se, hvad konen og jeg laver, når vi er på hotel? Eller har hotellet styr på IT-sikkerheden?

Det fremgår desværre ofte ikke af hotellernes hjemmesider eller ratings (herunder antal stjerner), om de prioriterer IT-sikkerhed, eller om det ikke er noget at spekulere på. Så måske man skulle overveje at vælge et billigere hotel næste gang i håbet om, at der så er færre dyrere ting, der kan holde øje med os?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.