Din guide til VPN

I takt med digitaliseringen er der større og større risko for, at hackere kan skaffe sig adgang til din computer eller din smartphone. Det kan både gå ud over dine feriebilleder og din bankbog, og kan altså have alvorlige konsekvenser. En VPN kan hjælpe dig med at forhindre dette –  men hvad er det lige en VPN er og hvordan kommer du egentlig i gang?

Hvad er VPN og hvordan kommer du i gang?

VPN står for ”Virtuelt Privat Netværk” og fungerer ved, at din internetaktivitet sendes forbi en ekstern server, før du besøger en hjemmeside. På den måde vil den hjemmeside du besøger ikke identificere din IP-adresse, men derimod den eksterne servers IP-adresse. Det bedetyder, at andre hverken kan hacke dine enheder, spore din aktivitet eller se hvilke hjemmesider du har besøgt. En VPN kan altså både hjælpe med at sikre dine feriebilleder, dine sociale medier og ikke mindst din bankkonto.

Du bruger VPN ved at signe dig op til en VPN-service. VPN-forbindelsen betales typisk som et abonnement, med et fast månedligt beløb. Du kan enten installere VPN på hver enkelt af dine enheder, eller installere VPN på din router. Vælger du at installere VPN på din router, vil al din internetaktivitet være kryptere, uanset om du bruger telefon, computer eller tablet. Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle routere kan opsættes til VPN.

Fordele ved at bruge en VPN

Først og fremmest skaber en VPN sikkerhed, da alle dine informationer bliver krypteret, hvilket betyder at andre ikke kan læse dine data, når du f.eks. indtaster et password. Samtidig vil en VPN gøre det sikrere at tilgå offentlige netværk, som man blandt andet finder i offentlig transport og på caféer, som ofte er mere udsat for hackere.

Herudover kan du ved hjælp af en VPN, få adgang til indhold som er begrænset til et andet geografisk område. Blandt andet kan du, ved at tilkoble din VPN til en amerikansk IP-adresse, få adgang til amerikansk Netflix, der har en del mere indhold end det danske. Omvendt kan du også få adgang til dine yndlingsprogrammer på DR, når du er ude at rejse.

Sidst men ikke mindst, kan du få bedre priser når du shopper online – mange hjemmesider afregner nemlig prisen, i forhold til i hvilket land du befinder dig i, eller hvor mange gange du har kigget på et produkt. Især på flybilletter er der mange penge at spare – hjemmesiderne tracker nemlig din søgen og sætter prisen op, jo flere gange du har kigget på de samme billetter.

Hvilken VPN skal du vælge

Der er mange ting man skal forholde sig til når man skal vælge en VPN-service, og markedet kan hurtigt virke uoverskueligt. En af de nemmeste løsninger er derfor at klikke ind på VPN Guiden, der har testet og anmeldt en lang række VPN-udbydere, så du hurtigt og nemt kan komme i gang. Læs mere her og få hjælp til at finde en VPN, der passer til dit behov.

Vil du hellere selv i gang med at undersøge markedet, skal du være opmærksom på, at der er stor prisforskel på de forskellige VPN’er og at de ikke alle kan det samme. Desuden skal du regne med, at din internetforbindelse bliver langsommere, når du bruger en VPN, fordi det tager noget tid at kanalisere din internettrafik omkring den eksterne server.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.