COAX eller Fiber – hvad skal du vælge?

Står du og skal købe nyt bredbånd, og gerne noget som har en god hastighed, så er det enten en COAX- eller Fiber-forbindelse, du skal have fat på.

I denne artikel kigger vi på, hvorfor disse teknologier giver dig den bedste bredbåndsforbindelse og hvad forskellen på de to er, således at du selv kan gå ud og vælge den teknologi og det bredbånd, der er rigtig for dig og dine behov.

De hurtigste teknologier

Der findes en del forskellige bredbåndsteknologier på det danske marked, men der er ingen tvivl om, at det er COAX og Fiber, som er de hurtigste og mest stabile lige pt.

Udover COAX og fiber findes der også XDSL og mobilt bredbånd. XDSL er bredbånd, der leveres igennem telefonstikket. X kan stå for enten ”V” eller ”A”, hvor VDSL er videreudviklingen af ADSL. Med VDSL kan du godt få en relativt hurtig forbindelse og pæn stabilitet, men sammenligner man med f.eks. fiber, så halter VDSL altså stadig bagefter.

Det mobile netværk, som du kan få mobilt bredbånd igennem, bliver bedre for hvert år, men der vil altså stadig gå en stykke tid før end at bredbånd, leveret igennem signalet i luften, kan konkurrere med bredbånd leveret via kabler. Det skal dog nævnes, at 5G er på vej, og at forløbelige tests lavet af eksempelvis Ericsson viser, at der kan opnås en hastighed på hele 4 Gigabit/s i en bil der kører 170 km/t med 5G. 5G forventes at være færdigudviklet i 2020.

Selvom 5G bliver hurtigt, så er det altså stadig COAX eller Fiber du skal have fat i på nuværende tidspunkt, hvis du ønsker høje hastigheder og stabilitet. Du kan se konkrete priser og hastigheder på COAX og fiber på denne side.

Forskellen på COAX og Fiber

Bredbånd leveret igennem TV-antennestikket kaldes for ”COAX”. Man kalder det COAX, fordi kabeltypen der bruges til opkoblingen, er et koaksialkabel.

Fiber kende du måske bedre. Fiber leveres igennem et separat net kaldet fibernettet, og det kræver typisk, at du skal have en teknik ud for at blive koblet op.

Udover at der anvendes vidt forskellige teknologier, så er tilgængeligheden en af de store forskelle på Fiber og COAX. Der er generelt flere der kan få bredbånd via COAX, fordi langt de fleste har et tv-antennestik i deres husstand. Fiber er også blevet mere tilgængeligt med årene, men det er stadig lang fra alle som kan få fiber, da fibernettet slet ikke dækker hele Danmark endnu.

Selvom fiber og COAX begge er hurtige forbindelser, så er der stadig forskel på hastigheden mellem de to. Med fiber kan du opnå hastigheder helt op til 10 Gbit/s, mens du med COAX kan komme op på 500 Mbit/s. For de fleste danskere er 500 Mbit/s dog mere end rigeligt, og de ekstremt høje hastigheder, som kan opnås med fiber, er derfor kun relevant for f.eks. virksomheder, som skal have en solid opkobling til nettet.

Prisen på disse to typer bredbånd er også forskellige, og afhænger selvfølgelig også af hastigheden du vælger. Generelt er det dog klart, at fiber er lidt dyrere end COAX.

Når det kommer til uploadhastigheden, er der også forskel på de to. Fiber giver dig en symmetrisk forbindelse, mens COAX er asymmetrisk. Rent praktisk betyder dette, at upload- og downloadhastighed med fiber typisk er den sammen, hvor de med COAX er forskellige, typisk med en højere downloadhastighed end upload.

Vi håber, at du med denne artikel er blevet klogere på, hvad forskellen på COAX og Fiber er, så du kan gå ud og vælge den løsning der er rigtig for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.